Το κοκοράκι που λαλούσε τον έρωτα - Χορτιάτη, Θέτη, 1929- (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους : Έλληνες συγγραφείς, 2002)
Μια θεία που έχει πλούτη την αγάπη και αρχοντιά την ευγένεια, ένας Aγιος Πρόγονος, μια Θεά Πρόγονη κι ένα κεντημένο κοκοράκι σ' ένα μαντίλι της αγάπης, πλαισιώνουν την ιστορία ενός κοριτσιού που, ενώ βρίσκεται στην πρώτη νιότη, νιώθει το σκληρό γράπωμα της ζωής , απόρριψη στον πρώτο της έρωτα, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αγωνία στο ξεκίνημα για την κοινωνική ένταξη. Κάπου εκεί στα όρια του πανικού αντιστέκεται, κάνει την επανάστασή της και πηγαίνει ενάντια στην εποχή της, για να πιάσει τη ζωή όχι από τα κέρατα, αλλά από την ουρά της. Στον αγώνα της βρίσκει το δυνατό θηριάκι του εαυτού της και στοιχεία και αξίες ενός πολιτισμού που τη μαγεύει, ανακαλύπτοντας την αγάπη της δημιουργίας και τη χαρά της ομορφιάς - ενώ ο Aγιος Πρόγονος γίνεται αιτία να αποκαλυφθεί μια παλιά ιστορία αγάπης, που ήταν θύμα πολέμου, για να λαλήσει και πάλι το κοκοράκι ένα νέο έρωτα και το καινούριο ξημέρωμα.