Η Παναγία των Παρισίων - Hugo, Victor, 1802-1885 (Γαλάζια βιβλιοθήκη, 1997)
Η Παναγία των Παρισίων -ένας ναός επιβλητικός, σκοτεινός, μυστηριακός. Στις απέραντες γαλαρίες της κρύβει το παρελθόν και πνίγει τους αιώνες στη σιωπή. Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1482. Μεσαίωνας. Μια όμορφη τσιγγάνα χορεύει στο προαύλιο της εκκλησίας. Είναι η Εσμεράλδα. Από ψηλά την παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι ένας σκυθρωπός ρασοφόρος. Είναι ο Κλοντ Φρολό, ο σατανικός αρχιδιάκονος του ναού. Στα μάτια του σπιθίζουν οι φλόγες της κόλασης. Πίσω από ένα ανέκφραστο άγαλμα, σε μια σκοτεινή γωνιά, μια τερατόμορφη φιγούρα σαλεύει, γρυλίζοντας σαν ζώο. Είναι ο Κουασιμόδος, ο καμπούρης και μονόφθαλμος κωδωνοκρούστης, το στοιχειό του καμπαναριού. Στο λαμπρό φως του ήλιου, ένας λυγερός καβαλάρης περνά καμαρωτός. Είναι ο λαχαγός Φεμπύς.[...]