Ο θησαυρός του ναού : μυθιστόρημα - Abecassis, Eliette, 1969- (Κέδρος, 2005)
Απρίλιος 2000, στην έρημο της Ιουδαίας. Ο αρχαιολόγος Πίτερ Έρικσον θυσιάζεται τελετουργικά κοντά στις σπηλιές του Κουμράν. Στον πέτρινο βωμό όπου βρέθηκε σταυρωμένος, το χέρι του δολοφόνου έχει χαράξει επτά αιμάτινες γραμμές. Το θύμα αναζητούσε τον μυθικό θησαυρό του Ναού του Σολομώντα, με οδηγό το πιο αινιγματικό από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: το Ειλητάριο του Χαλκού. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ο Σίμωνας Ντελάμ, πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, ζητά από τον νεαρό Εβραίο μελετητή Άρι Κοέν και τον πατέρα του Νταβίντ, παλαιογράφο χειρογράφων, να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Ο Άρι, που έχει προσχωρήσει στη μυστική σέκτα των Εσσαίων, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια απόρρητη αποστολή. Σαμαρείτες, Τέκτονες και Εσσαίοι κινούν τα νήματα μιας περίεργης πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης. Ποιος σκότωσε τον Έρικσον; Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε έναν πάπυρο χαραγμένο πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.