Η λίμνη των στεναγμών : δραματική μυθιστορία. - Γιαννουκάκης, Δημήτρης, 1899-1944 (Μοντέρνοι Καιροί, 2006)
Ανάμεσα σε χίλιους λογισμούς παράδερνε το μυαλό της όμορφης Γιαννιώτισσας, όταν πήρε τη μοιραία απόφαση που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Από τη μια, σκεφτόταν το σύζυγό της, που την εγκατέλειψε μόλις έμαθε για την παράνομη σχέση της με το γιατρό Καραγιάννη, κι από την άλλη, ζύγιζε τη στάση του ίδιου του εραστή της. Σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Μουχτάρ ξεπρόβαλε ως γλυκό, ακλόνητο καταφύγιο. Δέχτηκε λοιπόν τα πύρινα φιλιά και τα τρυφερά χάδια του και τον ακολούθησε χωρίς δεύτερη σκέψη σε ένα δύσβατο μονοπάτι που ίσως να μην είχε γυρισμό. Είχε λογαριάσει, άραγε, η κυρα-Φροσύνη σε τι κίνδυνο έβαζε τη ζωή της, όταν παραδόθηκε στις φροντίδες του; Ο ίδιος ο Αλή πασάς, ο ανηλεής άρχοντας της πόλης, μα και ο Μαυρομάντηλος, μια αινιγματική φιγούρα που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του, εναντιώνονται σθεναρά σε τούτο το ζευγάρωμα. Δεν θα διστάσουν, μάλιστα, να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εμποδίσουν την ένωση του Μουχτάρ και της κυρα-Φροσύνης...