Η τέταρτη διαθήκη : μυθιστόρημα - Giner, Gonzalo (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2005)
Ένα περίεργο δέμα φτάνει στο ακριβό κοσμηματοπωλείο Luengo. Το περιεχόμενό του, ένα βραχιόλι, αποδεικνύεται ότι έχει ηλικία άνω των τριών χιλιάδων τριακοσίων χρόνων. Ο Φερνάντο Λουέγκο αποφασίζει να ερευνήσει την προέλευση του κοσμήματος. Αυτή είναι η αρχή μιας περιπέτειας, που θα φέρει στο φως μια υπόθεση της οποίας τα νήματα καταλήγουν σε διάφορες εποχές της ιστορίας: στην άφιξη των Εβραίων στη Γη της Επαγγελίας, την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της Α' Σταυροφορίας, τις τελευταίες μέρες της αίρεσης των Καθαρών, τις διαμάχες των Ναϊτών το δέκατο τρίτο αιώνα, την πάλη εξουσίας ανάμεσα στον πάπα Ιννοκέντιο Δ' και στους Ευρωπαίους ηγεμόνες, την επανεμφάνιση μιας ιουδαϊκής σέκτας αιώνες μετά την εξαφάνισή της...