Σατανάς - Mendoza, Mario (Ξένη πεζογραφία, 2002)
Ο 'Σατανάς' είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στη σκοτεινή παρουσία του κακού στην καθημερινή ζωή. Το σκηνικό είναι το καταστραμμένο τοπίο της σημερινής Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας. Στους δρόμους της πηγαινοέρχονται άνθρωποι που μάταια αγωνίζονται να λυτρωθούν από μια αιώνια αμαρτία. Είναι οι ήρωες αυτής της ζοφερής ιστορίας, στην οποία συγκινητικές στιγμές διαδέχονται σκηνές ωμής βίας.