Παραμύθια από το μακρινό βορρά - Topelius, Zacharias (Νεανική λογοτεχνία, 1994)
Βγες έξω το καλοκαίρι νωρίς το πρωί, όταν ακόμη το χορτάρι είναι υγρό, και ψάξε στα λιβάδια. Θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες να λάμπουν σαν μαργαριτάρια. Πήγαινε μετά στη λίμνη και δες πώς τρεμοπαίζουν τα κυματάκια στην επιφάνειά της. Εκεί, γραμμένα με θαλασσιά γράμματα, θα βρεις πολλά παραμύθια. Μάθε μονάχα να τα διαβάζεις.[...]