Οι Μαυρόλυκοι. Τόμος Β΄ : χρονικό της τουρκοκρατίας 1565-1799 - Πετσάλης-Διομήδης, Θανάσης, 1904-1995 ([χ.ό.], 1948)
"Χρονικό της Τουρκοκρατίας" χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του το μνημειώδες αυτό έργο που καλύπτει δύο πολυσέλιδους τόμους της σειράς της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Οι "Μαυρόλυκοι" ξεπερνούν κατά πολύ το χρονικό: είναι το έπος και το πάθος ενός λαού που οραματίζεται την ελευθερία του κι αγωνίζεται γι' αυτήν. Ο Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης προσέφερε με τους "Μαυρόλυκους" μία από τις αρτιότερες συνθέσεις της νεότερης αφηγηματικής λογοτεχνίας μας. Οι "Μαυρόλυκοι" αποτέλεσαν σταθμό στα ελληνικά γράμματα. Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το έργο κατά την πανηγυρική συνεδρία της 24ης Μαρτίου 1950 και απέδωσε επιγραμματικά το μέγεθός του: "Εδώ η τέχνη και η Ιστορία σφικτά χειροκροτούμεναι παρουσιάζουν ως εν πανοράματι τας περιπετείας του Γένους". (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)