Ο Ναστραδίν Χότζας - Δημητρακόπουλος, Σοφοκλής Γ.; Κυριτσόπουλος, Αλέξης, 1943- (Κέδρος, 1980)
Ο Ναστραδίν Χότζας, καθώς ξεπηδάει μέσα από τα ανέκδοτά του, εμφανίζεται σαν ένας αντιφατικός τύπος. Άλλοτε παρουσιάζεται καλόκαρδος και ευχάριστος, και άλλοτε αμαθέστατος και χειρότερος και απ' τους αγράμματους συμπατριώτες του. Πολλά από τα ανέκδοτά του, ακόμα και αν από την πρώτη όψη φαίνονται ανιαρά, κρύβουν μέσα τους μεγάλης αξίας κοινωνικές αλήθεις. Το «κήρυγμά» του μπορεί να συνοψιστεί μέσα στη φράση «φυλαχτείτε από του να πάρετε στα σοβαρά τα πράγματα, που δεν το αξίζουν». Σ'αυτόν το Χότζα κατέφευγαν οι συντοπίτες του να τον συμβουλευτούν, σ'αυτόν προστρέχουν να τους λύσει τις διαφορές, αυτού τη συντροφιά επιδιώκουν.