Ο εξάδελφος Πόνς - Balzac, Honore de, 1799-1850 (Τα αθάνατα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, 1996)
Ο μουσικός Σιλβέν Πονς δέχεται πια ελάχιστες προσκλήσεις σε γεύμα. Τα δύο μεγάλα πάθη του η συλλογή έργων τέχνης και το καλό φαγητό, τον έχουν καταστήσει φτωχό συγγενή και ανεπιθύμητο ομοτράπεζο των πλουσιότερων συγγενών του. Κι ενώ προοριζόταν για τις μεγάλες δόξες της μουσικής σύνθεσης, διευθύνει μια ορχήστρα σε ένα ταπεινό θέατρο. Συγκατοικεί με τον εξίσου με αυτόν άσχημο αλλά αγαθό και πιστό φίλο, Γερμανό πιανίστα, Σμούκε· τον μόνο άνθρωπο που τον αγάπησε. Όταν το προξενιό που ετοίμασε για την κόρη των συγγενών του ναυαγεί, εξοστρακίζεται. Πέφτει άρρωστος βαριά. Τότε ξεκινά γύρω του ο χορός των αρπακτικών συγγενών, γιατρών, δικηγόρων... που διαπιστώνουν τη μεγάλη αξία της συλλογής του.