Ο φιλαράκος - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Τα αθάνατα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, 1996)
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Γκυ ντε Μωπασάν. Πίσω από ένα φαινομενικά ελαφρύ ύφος αποκαλύπτεται όλο το μέγεθος του συγγραφικού ταλέντου και της διεισδυτικής ματιάς του λογοτέχνη στην ανθρώπινη φύση. Με μαεστρία αποκαλύπτονται τα ευτελέστερα ανθρώπινα πάθη, αλλά και η βαθύτερη μοναξιά του ίδιου του Μωπασάν, λόγω μιας τυραννικής αρρώστιας που τον ταλαιπώρησε από τα 20 χρόνια του και τον οδήγησε τελικά στο θάνατο. Κατάφερε όμως, με πνευματικό του μέντορα τον Φλωμπέρ και στενό φίλο τον Ζολά, έστω και βασανιζόμενος, να συγγράψει ένα επιβλητικό σε όγκο και ποιότητα έργο που τον κατέταξε στους κορυφαίους εκπροσώπους του νατουραλισμού.