Το μυθιστόρημα της πεντάρας - Brecht, Bertolt, 1898-1956 (Τα αθάνατα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, 1995)
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ υπήρξε ο θεωρητικός της «αποστασιοποίησης» τόσο στο θεατρικό, όσο και στο αφηγηματικό ή λυρικό του έργο. Πρόκειται για μια τεχνοτροπία που επιτρέπει στον αναγνώστη να σκέφτεται και να διαμορφώνει κρίση για τα δρώμενα και όχι να γίνεται έρμαιο των συναισθημάτων του. Με αυτό τον τρόπο ο μεγάλος γερμανός συγγραφέας επιχειρεί κι εδώ την κοινωνική ανατομία της εποχής του. Οπαδός των σοσιαλιστικών και μαρξιστικών ιδεωδών, καταγγέλλει την εποχή του καπιταλισμού για τον εξευτελισμό των ανθρώπων και των πραγμάτων της εποχής του. Οι ήρωές του, θλιβεροί, συγκινητικοί ή αποτρόπαιοι, σφύζουν πάντως από αυθεντική ζωή και οι καταστάσεις του έχουν όλη την πικρία, αλλά και την αλήθεια της πραγματικότητας.