Η νέα ζωή : μυθιστόρημα - Παυλίδης, Λάζαρος (Παρατηρητής/κείμενα, 1993)
Τράβηξα το κοφτερό κι αστραφτερό μαχαίρι της αλήθειας από το θηκάρι μου, για να χτυπήσω κατάστηθα τους προδότες των ιδεών και των ιδανικών, και καθώς το ανασήκωσα, τελικά το έστριψα εναντίον μου, κάνοντας χαρακίρι στον εαυτό μου σ' αυτό το μυθιστόρημα. Και όλο έλεγα: Αν ο άνθρωπος στους 19 αιώνες που πέρασαν υπέφερε τα πάνδεινα, στον 20ο αιώνα όλα θα πάνε καλά. Αλλά, αυτός αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος προδότης, γιατί είχε συγκεντρώσει τα οράματα των άλλων αιώνων και τα ξεπούλησε. Αυτός ο άνθρωπος, των δύο χιλιάδων ετών. Κανείς δεν είναι μικρότερος, και με αυτή την ηλικία πρέπει να χρεώνεται σήμερα. Εγεννήθην ετών 2001. Κανένας σύντροφος δεν είναι άπειρος των πριν κακών, όπως λέει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα.