Οι ασκητικοί λόγοι Αββά Ισαάκ του Σύρου : μετενεχθέντες εκ της αρχαίας εις την νεωτέραν ελληνικήν - Καλλίνικος Παντοκρατορινός (Αστήρ, 1961)
Στους λόγους του, τις ουράνιες διδαχές που βγήκαν από το στόμα του και τις οποίες κατέγραψαν οι μαθητές του, ο Όσιος Ισαάκ περιγράφει όλες τις καταστάσεις της ψυχής που πορεύεται προς τη λύτρωση και την ένωσή της με τον Θεό. Κατά τον άγιο, η πίστη είναι το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης από την υποδούλωση στον κόσμο και στα πάθη. Με αυτήν ο άνθρωπος ξυπνά και αρχίζει τις ενάρετες πράξεις. Με την ησυχαστική ζωή και τη σιωπή, που είναι «το μυστήριο του μέλλοντος αιώνος», ο μοναχός θα δει μέσα του θαυμαστές καταστάσεις που το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να συλλάβει. Με την πρόοδο στην ταπείνωση, ο ησυχαστής καθαρίζεται και φωτίζεται ο νους του με την εμπειρία των διαφόρων βαθμών της προσευχής και οδηγείται στην καθαρά προσευχή [...]