Επιστήμη, ή, Θεός - Polkinghorne, John (Τραυλός Π.-Κωσταράκης Ε., 1997)
Η επιστήμη μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για να ανακαλύπτουμε τη δομή και να περιγράφουμε την ιστορία του φυσικού κόσμου. Ωστόσο, η αναμέτρηση του ανθρώπου με την πραγματικότητα είναι κάτι που μπορεί να περιέχει περισσότερα απ’ όσα η απρόσωπη επιστημονική διαδικασία και τα επιστημονικά πειράματα μπορούν να αφηγηθούν. Ο Τζον Πόλκινχορν θέτει το ζήτημα της σπουδαιότητας των μαθηματικών για μια βαθιά κατανόηση του φυσικού κόσμου και της ιστορίας του και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη δύναμη που του προσφέρει η επιστήμη. Το βιβλίο δεν υπερεκτιμά την επιστήμη (σαν να ήταν η μόνη αξιόπιστη πηγή γνώσης), ούτε και την υποτιμά (σαν να ήταν κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία ή ελαφρότητα), αλλά αποτελεί έναν καλογραμμένο και ισορροπημένο απολογισμό, όπου η θέση της επιστήμης στον ανθρώπινο πολιτισμό θεωρείται ακλόνητη - παράλληλα, υποδεικνύεται η μεγάλη σημασία της αλληλεπίδρασης της επιστήμης με άλλες πλευρές του πολιτισμού.