Η μοντέρνα τέχνη - Argan, Giulio Carlo (Συμβουλές στις επιστήμες του ανθρώπου / Σηφάκης Γ.Μ., 2004)
Πανεπιστημιακός καθηγητής, κριτικός τέχνης, ισόβιος γερουσιαστής αλλά και δήμαρχος της Pώμης στα 70 του χρόνια! Aυτός ήταν ο Giulio Argan, ο συγγραφέας της κλασικής πλέον "Iστορίας της μοντέρνας τέχνης", που κυκλοφορεί τώρα και στα ελληνικά, ως συνέκδοση των Πανεπιστημιακών Eκδόσεων Kρήτης και της Ανωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών Αθηνών. Oργανωμένο σε δύο βασικά μέρη, το βιβλίο ασχολείται αφ'ενός με τα μεγάλα θεωρητικά ζητήματα της τέχνης των δύο τελευταίων αιώνων και αφ'ετέρου με την ανάλυση συγκεκριμένων έργων εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία αυτής που αποκαλούμε σήμερα "μοντέρνα τέχνη". Tο βιβλίο μετέφρασε η Λίνα Παπαδημήτρη και το προλογίζει ο Nίκος Kεσσανλής.