Η αγάπη είναι το μυστικό - Αβραμίδης, Όμηρος, 1939- (Σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα, 2004)
Η αγάπη είναι το μυστικό. Τόσο απλό. Τόσο θαυματουργό... Βγάζω το κλειδί και ξεκλειδώνω. Τόσο απλό. Το είχα πάντα μέσα μου. Σκουριασμένο από την αχρησία, χαμένο μέσα σ' ένα σωρό από σκουπίδια, κάτω από την απληστία, τη φιλοδοξία, τη ζήλια, τη ματαιότητα. Ανασύρω το χρυσό κλειδί από το σωρό, το ξεπλένω και λάμπει, όπως πάντα το χρυσάφι. Κι ο κόσμος μου γεμίζει φως. Επανέκδοση: Παπαϊωάννου, 2002.