Ο υπόγειος ουρανός - Τριανταφύλλου, Σώτη, 1957- (Πόλις, 1998)
Ο Μπίλλυ που οι φίλοι του λένε Ντουτς μεγαλώνει σε μια αμερικάνικη πρώην βιομηχανική πόλη .Οι γονείς του ήρθαν στην Αμερική για να δουλέψουν σε μια αυτοκινητοβιομηχανία εκεί αρχίζει η ιστορία του και συνεχίζει με τζαζ ,παλιά αυτοκίνητα ,βιβλία για Ινδιάνους, χρυσοθήρες και τον απέραντο ουρανό της Δύσης. Μεγαλώνει με τον φίλο του , τον Τόνυ -που παίζει με τράπουλες και με πιστόλια- και με τον ξαδερφό του που θέλει να γίνει επιχειρηματίας. Μαζί γνωρίζουν κορίτσια, επαρχιακά χορευτικά κέντρα και τους αυτοκινητοδρόμους. Όταν ο Ντούτς γνωρίζει τη Λουτσία ο κόσμος γίνεται ξαφνικά ένα θεσπέσιο μέρος για να ζει: ξεκινάνε ένα μακρύ ταξίδι προς τη Δύση αναζητώντας τον ήλιο και τον ωκεανό. Στον δρόμο τους όμως τους περιμένουν η λύπη, η αρρώστια και ο θάνατος.Ένα κακό αστέρι ταξιδεύει μαζί τους προς την Καλιφόρνια και ο απέραντος γαλάζιος ουρανός που αναζητούν απομακρύνεται συνεχώς όπως ο ορίζοντας.