Τα νησιά του γρανίτη - Stonich, Sarah (Φυτράκη, 2003)
Στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου η ετοιμοθάνατη Ίζομπελ αναπολεί και συλλογίζεται τη ζωή της, τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που την καθόρισαν και τη σημάδεψαν. Με φόντο το σκοτεινό και καταθλιπτικό τοπίο της μικρής επαρχιακής πόλης, εκτυλίσσεται η ιστορία της ζωής της. Τρεις θάνατοι μέσα στην οικογένειά της, μια δυνατή, έστω σύντομη, φιλία με μια παράξενη γυναίκα και δύο μυστηριώδεις εξαφανίσεις, σηματοδοτούν τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής της Ίζομπελ. Η γνωριμία της με την παράξενη και αφύσικα κυκλοθυμική Κάθριν, η οποία καταφέρνει να γίνει γρήγορα φίλη της, είναι η απαρχή μιας περιόδου γεμάτης ερωτηματικά και αγωνία, στην οποία η Ίζομπελ θα αναθεωρήσει τις απόψεις της για τη ζωή και θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Η τραγική κατάληξη της ιστορίας της Κάθριν θα την επηρεάσει βαθιά και θα τη σημαδέψει για πάντα, καθορίζοντας ακόμα και τις σχέσεις της με τους δικούς της ανθρώπους.