Κριτήρια επιλογής λογοτεχνικών βιβλίων για σχολική χρήση - Αποστολίδου, Βενετία, 1961- (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, 1997)
"Ποιός μπορεί να επιλέξει βιβλία για τους άλλους;" [...] Υπάρχουν όμως και αναγνώστες οι οποίοι αναγκάζονται, λόγω της θέσης ή του επαγγέλματός τους, να επιλέγουν βιβλία όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για άλλους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι επαγγελματίες κριτικοί και οι υπεύθυνοι των σελίδων για το βιβλίο στα διάφορα έντυπα, οι βιβλιοθηκάριοι και οι σύμβουλοι των εκδοτικών οίκων. Κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες αναγνωστών κινείται μέσα σ' ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο ορίζει και τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται κάθε φορά. Το ανά χείρας κείμενο αποσκοπεί να διερευνήσει και να συστηματοποιήσει όλους εκείνους τους ποικίλους, αντιφατικούς, αστάθμητους παράγοντες που έχει ή πρέπει να έχει υπόψη του ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όταν επιλέγει λογοτεχνικά ή άλλα βιβλία για ανάγνωση μέσα στην τάξη. Επομένως, το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, και δευτερευόντως θα μπορούσε να βοηθήσει και όποιους σχετίζονται ή έχουν στην ευθύνη τους παιδιά και εφήβους, όπως βιβλιοθηκάριους σε παιδικές και σχολικές βιβλιοθήκες και γονείς. [...] Περιλαμβάνει τις ενότητες: "Ο μαθητής αναγνώστης", "Η χρήση των κειμένων", "Τα βιβλία".