Οι γλώσσες του κόσμου : η καταγωγή και η εξέλιξη των γλωσσών σε ολόκληρο τον πλανήτη - Comrie, Bernard, 1947- (Σαββάλας, 2004)
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στις γλώσσες του κόσμου και στη γλωσσολογία. Η επισκόπηση των γλωσσικών οικογενειών, της κατανομής τους, της διάδοσής τους και -σε κάποιες περιπτώσεις- της εξαφάνισής τους παρουσιάζεται με μια μεγάλη ποικιλία χαρτών, φωτογραφιών και πινάκων. Παράλληλα αναλύονται η εξέλιξη 200 και πλέον γλωσσών με ειδικά παραδείγματα, καθώς και διάφορα συστήματα γραφής, τα οποία, όπως μαρτυρούν τα αρχαία έργα τέχνης, μνημεία και χειρόγραφα, χρησιμοποιούνταν τα τελευταία 5.000 χρόνια. Οι απαρχές της γλώσσας, που για αιώνες αποτελούσαν περισσότερο αντικείμενο του μύθου παρά της επιστήμης, φαντάζουν σήμερα λιγότερο σκοτεινές, καθώς η γλωσσολογική και η αρχαιολογική έρευνα έφεραν στο φως τις πρώτες ενδείξεις για την καταγωγή των γλωσσών. Το παρόν βιβλίο θα βοηθήσει το σύγχρονο αναγνώστη να γνωρίσει τις γλώσσες του κόσμου και την επιστήμη που τις εξετάζει, τη γλωσσολογία. Παρουσιάζονται οι γλωσσικές οικογένειες κάθε ηπείρου, αναλύονται οι πιο εντυπωσιακές πλευρές της γραμματικής και του λεξιλογίου καθεμιάς από αυτές καθώς και το πολιτιστικό, αρχαιολογικό και κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη, τη διάδοση αλλά και την εξαφάνιση κάθε γλώσσας. Περιλαμβάνει: -Περισσότερους από 30 έγχρωμους χάρτες, όπου παρουσιάζονται οι περιοχές των κυρίαρχων γλωσσικών οικογενειών του κόσμου -Περισσότερες από 100 έγχρωμες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη διαφορετικότητα των τοπικών ομάδων -Τεκμηριωμένα και κατανοητά κείμενα, γραμμένα από ομάδα επιφανών γλωσσολόγων -Τα τελευταία πορίσματα της γλωσσολογικής έρευνας για τις οικογένειες γλωσσών -Γλωσσάριο, στο οποίο δίνονται οι σημαντικότεροι γλωσσολογικοί όροι.