Ενόργανη γυμναστική : η μηχανική των ασκήσεων - Σιάτρας, Θεοφάνης (University Studio Press, 2003)
Αναλύονται οι ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής με τη βοήθεια των αρχών της μηχανικής και με στόχο τη βελτίωση της τεχνικής και τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, πράγμα που βοηθά στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στην προπόνηση και στους αγώνες με παράλληλη ελαχιστοποίηση της προσπάθειας, καθώς και στη μείωση των κακώσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται τα γενικά χαρακτηριστικά της ενόργανης γυμναστικής και των οργάνων σε συνδυασμό με το σύστημα των αρθρωμένων μελών, τους άξονες και τα επίπεδα του ανθρώπινου σώματος, τις κινήσεις των αρθρώσεων, τις θέσεις του σώματος και τις λαβές στα όργανα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές της μηχανικής για την αθλητική κίνηση και ειδικά για τις ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μηχανική ανάλυση αντιπροσωπευτικών ασκήσεων στα διάφορα όργανα