Εδεσματολόγιον Μακεδονίας : αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής : έθιμα και παραδόσεις της μακεδονικής γης /

Μακεδονία, ένα σημαντικό κομμάτι ελληνικής γης που γαλούχησε θρύλους και ήρωες, μύθους και πολιτισμούς. Ένα οδοιπορικό στις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μακεδονικής γης επιχειρεί αυτό το βιβλίο που καταδύεται στην ψυχή της Μακεδονίας και ξεκινά ένα ταξίδι από τις πηγές των Τεμπών, περνάε...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Γρηγοριάδου, Έφη (Συγγραφέας)
Drugi avtorji: Σαραντόπουλος, Γιάννης (Επιμελητής έκδοσης)
Format: Knjiga
Jezik:Greek
Izdano: Αθήνα : Κοχλίας, 2004.
Teme:
LEADER 04393namaa2200301 4500
001 main_20500
003 GR-kkKDBK
005 20220124141135.0
006 a|||||r|||||||||||
008 051201s2004 gr a|||gr|||| 001|0 gre d
020 |a 960-437-007-3 
040 |a GR-kkKDBK  |b gre  |d GR-kkKDBK  |e AACR2 
082 0 |a 641.5 
100 1 |4 aut  |a Γρηγοριάδου, Έφη  |9 40923 
245 1 0 |a Εδεσματολόγιον Μακεδονίας :  |b αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής : έθιμα και παραδόσεις της μακεδονικής γης /   |c Έφη Γρηγοριάδου 
260 |a Αθήνα :  |b Κοχλίας,  |c 2004. 
300 |a 270 σ. :  |b έγχρ. εικ. ;  |c 30 εκ. 
504 |a Περιέχει ευρετήριο 
520 |a Μακεδονία, ένα σημαντικό κομμάτι ελληνικής γης που γαλούχησε θρύλους και ήρωες, μύθους και πολιτισμούς. Ένα οδοιπορικό στις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μακεδονικής γης επιχειρεί αυτό το βιβλίο που καταδύεται στην ψυχή της Μακεδονίας και ξεκινά ένα ταξίδι από τις πηγές των Τεμπών, περνάει από τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Νάουσα και πάει βορειότερα. Καστοριά, Έδεσσα, Φλώρινα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη. Παντού αναδύεται το κάλλος του πολιτισμού, οι μυρωδιές από τα υπέροχα φαγητά και γλυκά, η πνευματική ανάταση και η ιστορία των προγόνων μας. Το "Εδεσματολόγιον Μακεδονίας" είναι μια μικρή συνεισφορά στο εθνικό χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα. Από τις πρώτες μορφές ζωής που ανακαλύφθηκαν στα χώματα της Μακεδονίας μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο και τους πρόσφυγες που ήρθαν από ξένους τόπους, η αρχή του βιβλίου επιχειρεί μια ιστορική και πολιτιστική διαδρομή. Και ακολουθούν οι γεύσεις: Σιρόν με μπασκιτάν και σκόρδο, βαρένικα με τυρί και κιμά, πιλάφι με κρόκο. Υπέροχες σούπες όπως μπορς, κρεατόσουπα και τραχανόσουπα. Κεφτεδάκια άρμη και σαρμάδες, χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μπάτσο, τσομπλέκι, πάπια με πορτοκάλι, λαγός με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια. Σε κάθε νομό οι γεύσεις αλλάζουν, μεταλλάσσονται. Από τα κυρίως θεσπέσια πιάτα πάμε στα εδέσματα, τους μεζέδες. Σαλιγκάρια φούρνου, μάντζα και σπετσοφάι, παστουρμάς με αυγά. Πάσχα και Χριστούγεννα οι γεύσεις αλλάζουν, γίνονται πιο βαριές και μυρωδάτες. Εκπληκτικά αρτοποιήματα και πίτες συνεχίζουν την περιήγησή μας, μπομποτόπιτα, και πίτα με κιμά, μανιταρόπιτα και στριφτή, παραδοσιακή μπουγάτσα. 
650 4 |a Ζαχαροπλαστική  |9 67807 
650 4 |a Μαγειρική, Ελληνική  |9 66023 
650 7 |a Συνταγές, Παραδοσιακές  |9 62057 
700 1 |a Γρηγοριάδου, Έφη  |t Εδεσματολόγιον Μακεδονίας   |9 89967 
700 1 |4 edt  |a Σαραντόπουλος, Γιάννης  |9 40924 
710 2 |4 pbl  |9 25992  |a Κοχλίας 
942 |c BK 
999 |c 20962  |d 20962 
952 |0 0  |1 0  |2 ddc  |4 0  |6 641_500000000000000_ΓΡΗ  |7 0  |9 31441  |a KDBK  |b KDBK  |c LCR  |d 2006-11-01  |i 0000000242301  |l 39  |o 641.5 ΓΡΗ  |p 0000000242301  |r 2020-11-11  |s 2020-10-19  |w 2019-04-28  |x [ΑΡΕ: Ζ165005]  |y BK