Ξένη - Παπαγιάννη, Βασιλική (Κέδρος, 1999)
Είναι η μνήμη που έχει σμιλέψει την ΞΕΝΗ. Μια πραγματική ιστορία κοντινών καιρών. Ξένη είναι το όνομα ενός από τα τρία κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος. Ηταν ζωγράφος-τοιχογράφος, μαθήτρια του Paul Delvaux στις Βρυξέλλες. Οι γονείς της είχαν έρθει στη Λάρισα από χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Γρήγορα αφήνονται να κυριαρχηθούν από την πεποίθηση πως είναι προορισμένοι να γίνουν ηγεμόνες. Το επιχειρούν με τη βοήθεια των Ιταλών κατακτητών. Αλλά η Νέμεση ήρθε για ολόκληρη την οικογένεια. Και η ζωγράφος πορεύεται μέσα από τραχιές περιπέτειες, έρωτες ματαιωμένους, άγριες συγκρούσεις με το περιβάλλον της. Θα κατακτήσει την αυτογνωσία της, αφού ζήσει εντός της όλα τα περασμένα. Καθώς ιστορείται η πολιτεία αυτών των τριών προσώπων, παριστάνεται ανάγλυφα μια τοιχογραφία εκείνης της εποχής, με μια γλώσσα καίρια, γραφή εντελώς προσωπική, ποίηση.