Δέκα μύθοι και μια ιστορία - Παπανδρέου, Νίκος Α., 1956- (Καστανιώτης, 1996)
Σε αυτές τις ιδιόρρυθμες ιστορίες συναντάμε το μικρό Αριστείδη που έρχεται στην Ελλάδα από την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '60 με την οικογένειά του. Μόλις εννιά ετών, φοβάται ότι αν δεν θυμηθεί τον πληθυντικό κάποιου ρήματος ή αν βάλει θηλυκή αντωνυμία για αρσενικό ουσιαστικό, το πολιτικό μέλλον του πατέρα του και η οικογενειακή του τιμή θα γελοιοποιηθούν. Η ανάγκη του να σταματήσει το χρόνο μέσα από τα παιδικά του μάτια, θέλοντας να κρατήσει τον έλεγχο ανασυναρμολογώντας τα γεγονότα, τον οδηγεί σε μια διαδρομή εξωφρενικής αυτο-εφεύρεσης, που τον ελευθερώνει στη δίνη ενός κόσμου γεμάτου καινούργια δεδομένα. Περιέχει τα διηγήματα: "Στριμωγμένη καρδιά", "Οι Άγιοι Πάντες", "Ελληνική γλώσσα", "Πράσινη καρδιά και φτερωτή χελώνα", "Athens by night", "Το φως του Πολ Μολ", "Όσο μπορείς", "Το γράμμα λάμδα", "Οι βασιλιάδες του γκαζόν", "Αξία χρήσης και αξία συναλλαγής", "Ο χορός του πατέρα" και "Η ζωή κει κάτου".