Ο Ψυχάρης και η εποχή του : ζητήματα γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού - Φαρίνου-Μαλαματάρη, Γεωργία, 1952- (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2005)
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις της ΙΑ΄ Επιστημονικής Συνάντησης του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 στη Θεσσαλονίκη και ήταν αφιερωμένη στον Ψυχάρη με την αφορμή της επετείου των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 75 από τον θάνατό του. Η περίπτωση του Ψυχάρη δεν είναι απλή. Είναι Έλληνας της Διασποράς που η μητρική του γλώσσα δεν ήταν τα ελληνικά· είναι αυτός που αναγνώρισε την προτεραιότητα της κοινής γλώσσας του λαού και ενθάρρυνε τη γραπτή αποτύπωσή της· είναι ο καθηγητής της γλωσσολογίας στη Σορβόνη που προσπάθησε να διατυπώσει και να τηρήσει απαρέγκλιτα ορισμένους νόμους στη φωνολογία, στη μορφολογία και στη σύνταξη της δημοτικής· είναι συγχρόνως ο λογοτέχνης που γράφει ο ίδιος πεζογραφία και θέατρο και ενθαρρύνει και άλλους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γραπτή λογοτεχνική γλώσσα.