Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της. Τόμος Ι : η γοητεία του Πλάτωνα - Popper, Karl, R. 1902-1994 (Παπαζήσης, 2003)
Η επιτυχία του βιβλίου οφειλόταν στο γεγονός ότι το ευρύ κοινό αποκτούσε πρόσβαση σε ένα έργο κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας, το οποίο στήριζε τη δημοκρατική κοινωνία στη μεγάλη μάχη που έδινε, την εποχή εκείνη, εναντίον του ολοκληρωτισμού. Από αυτήν την άποψη, το έργο αυτό είναι πολεμικό στην κυριολεξία του. Γράφτηκε την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και διαπνέεται από πάθος. Ο Πόπερ πίστευε ότι η μάχη που έδινε ο κόσμος της δημοκρατίας δινόταν και στο πεδίο των ιδεών και θεωρούσε την περάτωση του βιβλίου του πρωταρχικής σημασίας - «συμβολή στην πολεμική προσπάθεια».