Ιησούς, ο υιός του ανθρώπου : η ζωή του Ιησού μέσα από τα Ευαγγέλια και τη ζωγραφική του Carl Bloch : ons - Bloch, Carl (Σαββάλας, 2004)
"CARL HEINRICH BLOCH": Ως παιδί, ο Carl Bloch ήταν ιδιαίτερα αγχώδης. Στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι του φανταζόταν ότι, μόλις έφτανε, θα το έβρισκε καμένο και τους δικούς του νεκρούς. Αν και δεν υπήρχε βάσιμος λόγος για τις φοβίες του, είχε ζωηρή φαντασία και έβλεπε παντού πιθανές καταστροφές. Ο μεγαλύτερός του όμως φόβος ήταν το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμος για την πορεία του ως καλλιτέχνη. Οι πίνακές του με θέμα τη ζωή του Ιησού είναι διάσημοι και χαίρουν εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Ο Carl Heinrich Bloch (1834-1890) ανήκε σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά, τρία κορίτσια και εφτά αγόρια. Ο πατέρας του, ο έμπορος Jorgen Peter Bloch, συχνά στον ελεύθερο χρόνο του τούς διάβαζε τη Βίβλο. Αν και το σπίτι του επηρεαζόταν σταδιακά από την αστική κουλτούρα, καθώς η περιουσία τους αυξανόταν, τα παιδιά μεγάλωσαν με απλότητα και έντονο το θρησκευτικό αίσθημα. Σε μικρή ηλικία ο Carl Bloch επέλεξε να γίνει ναυτικός δόκιμος. Τα μόνα όμως μαθήματα που του άρεσαν ήταν αυτά που αφορούσαν την τέχνη. Ο δάσκαλος του Bloch, ο γνωστός ζωγράφος προσωπογραφιών και τοπίων Theodor Restorff, γρήγορα διαπίστωσε το ταλέντο του και του ανέθεσε πιο δύσκολες εργασίες από αυτές των συμμαθητών του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Bloch αφιέρωνε όλο του τον χρόνο στη ζωγραφική, με αποτέλεσμα να αποτύχει στις εξετάσεις. Ωστόσο, συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική. Το 1852 βραβεύτηκε με αργυρό μετάλλιο για ένα μικρό σκίτσο του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, όπου και εξέθεσε την πρώτη του δουλειά. Το 1853 ο Carl Bloch μετακόμισε στην ύπαιθρο. Εκεί πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του "παλεύοντας" με τις ανασφάλειές του σχετικά με την καλλιτεχνική του αξία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών ζωγράφισε πολλούς πίνακες με θέμα αγρότες και ψαράδες. Το 1859 κέρδισε μια υποτροφία από τη Σχολή Καλών Τεχνών και ταξίδεψε στη Ρώμη, μέσω της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Γοητεύτηκε πολύ από τον Rembrandt, και αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του. Ο Bloch έφτασε στη Ρώμη με τη φιλοδοξία να γίνει ζωγράφος πορτρέτων και σκηνών καθημερινής ζωής. Ωστόσο ζωγράφισε πίνακες με θέματα παρμένα από τη Βίβλο και την ιστορία.