Η ιστοριογραφία στον εικοστό αιώνα : από την επιστημονική αντικειμενικότητα στην πρόκληση του μεταμοντερνισμού - Iggers, Georg G. (Ιστορία, 2005)
Από την επιστημονική αντικειμενικότητα στην πρόκληση του μεταμοντερνισμού Ο Γκέοργκ Ίγγερς, εξέχων ιστορικός της διανοητικής ιστορίας, εξετάζει σε αυτό το βιβλίο την πορεία και τους μετασχηματισμούς των ιστορικών σπουδών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Με αφετηρία την ανάδειξη της ιστορίας σε αυτόνομο επιστημονικό κλάδο κατά το τέλος του περασμένου αιώνα, ο συγγραφέας καταγράφει και αναλύει με παραδειγματικό τρόπο όλες τις σημαντικές τάσεις και σχολές του ευρύτερου πεδίου των ιστορικών σπουδών τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικάνικο χώρο. Η κοινωνική ιστορία, οι μετασχηματισμοί της μαρξιστικής ιστοριογραφίας, η σχολή των Annales, εξτάζονται διεξοδικά. Αλλά και οι νεώτερες τάσεις, η μικροϊστορία, η νέα πολιτισμική ιστορία, η ανθρωπολογική προβληματική, η γλωσσική στροφή όπως και ευρύτερα η μεταμοντέρνα πρόκληση προσεγγίζοντας με σοβαρό ενδιαφέρον και νηφαλιότητα. Η ανάλυση του Ιγγερς δεν εστιάζεται αποκλειστικά στις εσωτερικές διεργασίες της ιστορικής επιστήμης αλλά αντιθέτως ο συγγραφέας επιδιώκει σταθερά να εντάξει την ιστορική προβληματική και τους μετασχηματισμούς της σε ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ιστορία και η ιστοριογραφία αναδεικνύονται ως σημαντικές συνιστώσες της κοινωνικής βιωμένης εμπειρίας και της συλλογικής συνείδησης. Η ευρύτητα της προβληματικής σε συνδυασμό με τη σαφήνεια της ανάλυσης καθιστούν το βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον τόσο για τους ιστορικούς, τους κοινωνικούς επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές όσο και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορική σκέψη στις σύγχρονες κοινωνίες.