Ο Πυθαγόρας και οι πυθαγόρειοι - Kahn, Charles H. (Φιλοσοφία, 2005)
Ο Πυθαγόρας δεν είναι μόνο το σημαντικότερο όνομα στην ιστορία της φιλοσοφίας πριν τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα· είναι επίσης μια από τις πλέον γοητευτικές και μυστηριώδεις μορφές της αρχαιότητας. Ο Πυθαγόρας ήταν φημισμένος στην αρχαία παράδοση ως μαθηματικός και φιλόσοφος των μαθηματικών, και το όνομά του εξακολουθεί να συνδέεται με τα σπουδαιότερα θεωρήματα στον τομέα της γεωμετρίας. Ο Αριστοτέλης ισχυρίζεται ότι η φιλοσοφία του ίδιου του Πλάτωνα είχε επηρεαστεί βαθύτατα από τη Πυθαγόρεια διδασκαλία, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς θεώρησαν τον Πυθαγόρα ως τον δημιουργό της πλατωνικής φιλοσοφικής παράδοσης. Στη βιβλιογραφία της τελευταίας περιόδου της αρχαιότητας, ο Πυθαγόρας εμφανίζεται ως μοναδική ευφυΐα, ως ο πατέρας και ιδρυτής των Μαθηματικών, της Μουσικής, της Αστρονομίας και της Φιλοσοφίας. Ο Τσάρλς Καν, ένας από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδικότητα στην αρχαία φιλοσοφία, σκιαγραφεί το γοητευτικό πορτρέτο του Πυθαγόρα αλλά και της πυθαγόρειας παράδοσης.