Η κυρία και ο μονόκερος - Chevalier, Tracy (Ωκεανίδα, 2005)
Μετά το αριστουργηματικό "Κορίτσι με το σκουλαρίκι" η Τρέισυ Σεβαλιέ επανέρχεται μ' ένα άλλο υπέροχο μυθιστόρημα εποχής, για να μας αφηγηθεί την ιστορία της ταπισερί, με θέμα την "Κυρία και το Μονόκερο", που ακόμη και σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Μεσαίωνα στο Παρίσι. Ήταν η σημαντικότερη παραγγελία. Ο Ζαν Λε Βιστ, ένας ευγενής του 15ου αιώνα στο περιβάλλον του βασιλιά, αναθέτει στο ζωγράφο Νικολά ντεζ Ινοσέν να του σχεδιάσει έξι ταπισερί για να γιορτάσει την άνοδό του στην ιεραρχία της Αυλής. Όταν ο ζωγράφος βλέπει την κόρη του ευγενή, την Κλοντ, ξεπερνάει την έκπληξή του που του προσφέρθηκε αυτή η δουλειά. Το κυνήγι της Κλοντ τον οδηγεί στο δίχτυ των εύθραυστων σχέσεων ανάμεσα στο ζεύγος των ευγενών, στους γονείς και τα παιδιά, σε εραστές και υπηρέτες. Ήταν ένα επαναστατκό σχέδιο. Στις Βρυξέλλες, ο περίφημος υφαντουργός Ζορζ ντε λα Σαπέλ δέχεται τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Ποτέ πριν δεν είχε αναλάβει τόσο παρακινδυνευμένη δουλειά. Βυθισμένοι στον κόσμο των ταπισερί, έναν κόσμο πειρασμών και γοητείας, ο ίδιος και η οικογένειά του ρίχνονται σ' αυτό το εγχείρημα, έχοντας από δίπλα και τον υπερόπτη κι ερωτύλο Παριζιάνο ζωγράφο. Το αποτέλεσμα άλλαξε τη ζωή όλων.