Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα - Gutiérrez, Pedro Juan 1950- (Ξένη λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2003)
Ο Πέδρο Χουάν, ένας 50χρονος κουβανός συγγραφέας, θα βρεθεί μακριά από την Κούβα, στην παγερή Σουηδία, ερωτοχτυπημένος με την Ανιέτα, μια Σουηδή, της οποίας την αποστειρωμένη και απόλυτα οργανωμένη ζωή αναστατώνει. Πίσω, όμως, έχει αφήσει την Γκλόρια, ένα κορίτσι του δρόμου, μια μιγάδα, με πολύ έντονη ζωή, γεμάτη εμπειρίες και ιδιόμορφη φιλοσοφία. Ο Γκουτιέρες στο μυθιστόρημα του φιλοτεχνεί δύο υπέροχα αρχετυπικά πορτρέτα γυναικών, της Κουβανής και της Σουηδής, διαπρέπει στο διάλογο του μαζί τους, παρασύροντάς μας σ' ένα ξέφρενο πάρτι όπου πρωταγωνιστούν το σεξ, το ρούμι και η σάλσα.