Κάτω από το βλέμμα του Βούδα - Buck, Pearl S., 1892-1973 (Γκοβόστης, 1995)
Η Περλ Μπακ με την ευαίσθητη αλλά και ρωμαλέα πένα της, στο βιβλίο αυτό μας δίνει την ιστορία ενός φτωχού Κινέζου αγρότη, του Ουάνγκ Λανγκ, σαν ένα παγκόσμιο μύθο της μοίρας όλων των φτωχών και εργατικών ανθρώπων κάθε χώρας και κάθε εποχής. Είναι μια ιστορία γραμμένη μ' ασύγκριτη δύναμη και δραματικό ρεαλισμό, ένα καταπληκτικό βιβλίο που κλείνει μέσα στις σελίδες του ατόφιο το πνεύμα της πραγματικής Κίνας και που ζωντανεύει τους ήρωες της μακρυνής αυτής γης σε τέτοιο σημείο που να γίνονται αληθινοί γνώριμοι του αναγνώστη σα να 'ταν πραγματικοί γείτονές του. Το "Κάτω από το βλέμμα του Βούδα" είναι η ραψωδία ενός ανθρώπου που αγάπησε το χώμα της γης πιότερο από καθετί. Είναι ένα βιβλίο που θα διαβαστεί και θα ξαναδιαβαστεί δίνοντας πάντα στον αναγνώστη την ίδια ασυνήθιστη και συγκλονιστική συγκίνηση. Δεν είναι μονάχα το αξιολογότερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για ένα λαό, μα και το καλύτερο βιβλίο της γενιάς μας.