Γιατί γιορτάζεται η επέτειος του Μακρυγιάννη - Κουτρουμπής, Νικόλαος Ι. ([χ.ό.], 2002)
Όλοι οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι που παρακολουθούν τα διεθνή γεγονότα, γνωρίζουν ότι τον Δεκέμβριο του 1944, στην Ελλάδα με επίκεντρο την Αθήνα έλαβαν χώρα δραματικά γεγονότα, τα οποία έκριναν όχι μόνο το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας αλλά την ίδια την υπόστασή της και την εδαφική της ακεραιότητα. Ενώ στις 18 Οκτωβρίου 1944 ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες για την αποκατάσταση της ελευθερίας και ο Ελληνικός λαός είχε ξεχυθεί στους δρόμους για να γιορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός, μετά από λίγες ημέρες έμεινε άναυδος και με κομμένη την ανάσα.