Αντιεξουσιαστικός σοσιαλισμός - Bakunin, Mikhail Aleksandrovich, 1814-1876 (Θεωρητικοί της αναρχίας)
Ο αντιεξουσιαστικός σοσιαλισμός εκφράζει την προσπάθεια του πραγματικά φιλελεύθερου ανθρώπου για να απελευθερωθεί απ' τα δεσμά της δουλείας, τα οποία του έχει επιβάλει το κράτος, αφ' ότου κατέλυσε την αυτό-οργάνωση και αυτονομία των ελεύθερων κοινοτήτων.