Θέατρο. - Καμπανέλλης, Ιάκωβος Στ., 1922-2011 (Κέδρος, 1998)
Ό Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στή Νάξο καί μεγάλωσε στήν Αθήνα όπου καί σπούδασε σχεδιαστής στή Βιοτεχνική Σχολή. Στά χρόνια του πολέμου έμεινε κρατούμενος στό Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Ές-Ές τού Μαουτχάουζεν, από τίς αρχές τοϋ 1943 ώς τόν Μάη τού 1945. Όταν γυρίζει στήν Αθήνα, οί παραστάσεις τοϋ Θεάτρου Τέχνης τοϋ Καρόλου Κούν, τό χειμώνα τοϋ 1945-46, τόν συναρπάζουν... «εκεί άνακάλυψα τόν εαυτό μου καί τόν προορισμό μου». Ή έλλειψη απολυτηρίου τοϋ Γυμνασίου τόν εμποδίζει νά σπουδάσει ηθοποιός καί... «μή έχοντας άλλη λύση γιά ν' ανοίξει τήν κλειστή γι' αυτόν πόρτα τού Θεάτρου επιχειρεί νά γράψει...». Έργα του πού παίχτηκαν είναι: Χορός πάνω στά στάχυα - Θίασος Άδ. Λεμοΰ, 1950. Έβδομη μέρα της δημιουργίας - Εθνικό Θέατρο, Β' Σκηνή, 1955-56. Τά μονόπρακτα Αυτός καί τό παντελόνι του καί Κρυφή ζωή- Βασ. Διαμαντόπουλος, 1957. Ή αύλή των θαυμάτων-Θέατρο Τέχνης, 1957-58. Ή ηλικία τής νύχτας - Θέατρο Τέχνης, 1958-59. Ό Γορίλας καί ή Όρτανσία - Θίασος Έ. Βεργή, 1959. Παραμύθι χωρίς όνομα - Νέο θέατρο Βασ. Διαμαντόπουλου-Μαρ. Αλκαίου, 1959-60. Γειτονιά των άγ/έλων- Θίασος Καρέζη, 1963-64. Βίβα Ασπασία - Θίασος Καρέζη, 1966-67. Όδυσσέα γύρισε σπίτι - Θέατρο Τέχνης, 1966-67. Αποικία των τιμωρημένων - Πειραματικό Θέατρο Ριάλδη, 1970-71. Ασπασία - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1971-72. Τό μεγάλο μας τσίρκο - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1973. Τό κουκί καί τό ρεβύθι - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1974. Ό εχθρός λαός - Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1975. Πρόσωπα γιά βιολί καί ορχήστρα - Θέατρο Τέχνης, 1976-77. Τά τέσσερα πόδια τοϋ τραπέζιου- Θέατρο Τέχνης, 1978-79. Ό μπαμπάς ό πόλεμος - Θέατρο Τέχνης, 1981. Ό αόρατος Θίασος-Εθνικό Θέατρο, 1988. Ό δρόμος πέρνα άπό μέσα - Πειραματικό θέατρο τής Πόλης, Μαριέττας Ριάλδη, 1990. Ό Δεϊπνος, τρί-πτυχο - Εθνικό Θέατρο, 1993. Στή χώρα 'Ίψεν - Πειραματική Σκηνή τής Τέχνης, 1995. Ή τελευταία πράξη- Πειραματική Σκηνή τής Τέχνης, 1997. Μιά συνάντηση κάπου άλλοϋ -Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο, 1997. Έχει γράψει γιά τόν κινηματογράφο: Στέλλα, Δράκος, Αρπαγή τής Περσεφόνης, Τό κανόνι καί τ' άηδόνι. Πεζά: Μαουτχάουζεν, χρονικό άπό τήν εκεί εμπειρία του. Έχουν παρουσιασθεΐ έργα του στήν Αγγλία, Αυστρία, Σουηδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σοβ. Ένωση. Άν. καί Δυτ. Γερμανία, Τουρκία.