Η γυναίκα του χαρτογράφου : μια αληθινή ιστορία έρωτα, θανάτου και επιβίωσης στον Αμαζόνιο - Whitaker, Robert (Η περιπέτεια του ανθρώπου, 2005)
Στις αρχές του 18ου αιώνα, μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων ξεκίνησε για μια επικίνδυνη αποστολή στη Νότια Αμερική, για να διαπιστώσει το ακριβές σχήμα της γης με βάση τις μετρήσεις της. Σκαρφαλώνοντας στις Περουβιανές Άνδεις κι αψηφώντας τη ζούγκλα, κατάφεραν με δυσκολία να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια κι αποκάλυψε τα μυστήρια μιας σχεδόν άγνωστης ηπείρου σ' έναν κόσμο που διψούσε για νέες ανακαλύψεις. Ο ένας δολοφονήθηκε, ένας άλλος υπέκυψε στον πυρετό κι ένας τρίτος ο Ζαν Γκοντέν παραλίγο να πεθάνει απ' την απογοήτευση. Μετά την αποστολή, ο Ζαν και η Περουβιανή σύζυγός του Ισαμπέλ Γραμεσόν, δυο αθώα θύματα πιασμένα στον ιστό της διεθνούς διπλωματίας, περιπλανήθηκαν στον Αμαζόνιο. Το μοναχικό ταξίδι της Ισαμπέλ σε αναζήτηση του Ζαν μετά από είκοσι χρόνια χωρισμού κατέπληξε την Ευρώπη της εποχής, αφού η επιβίωσή της -γεγονός πρωτόγνωρο στα χρονικά της εξερεύνησης του Αμαζονίου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της ανθρώπινης καρτερίας, της γυναικείας αποφασιστικότητας και της δύναμης της αφοσίωσης. Βασιζόμενος στα κείμενα των Γάλλων χαρτογράφων και ακολουθώντας τα ίχνη της Ισαμπέλ Γκοντέν, ο Ρόμπερτ Γουίτακερ υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη περιπέτειες, μηχανορραφίες κι επιστημονικά επιτεύγματα. Αφηγείται μια επική ιστορία αγάπης με φόντο τη «σπουδαιότερη επιστημονική αποστολή στον κόσμο».