Οι εκατό προσωπικότητες : με τη μέγιστη επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας - Hart, Michael H. (Φυτράκη, 2005)
«Oι 100 προσωπικότητες με τη μέγιστη επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας» είναι ένα μνημειώδες έργο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αμφισβήτηση και σκέψη, αλλά αποτελεί και μία άριστη προσθήκη για κάθε ιστορική και φιλοσοφική βιβλιοθήκη. Ο Χαρτ περιγράφει με δυναμισμό τη δράση και τα επιτεύγματα των 100 πραγματικοτήτων με την μέγιστη επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας. Καθώς αιτιολογεί την ιεράρχησή τους, παρουσιάζει μια νέα προοπτική της ιστορίας, συσσωρεύοντας τα ζωτικά βιβλιογραφικά στοιχεία των κορυφαίων θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, εφευρετών, συγγραφέων, φιλοσόφων, εξερευνητών, καλλιτεχνών και νεωτεριστών του κόσμου - από τον Ασόκα ως τον Ζωροάστρη. Οι επιλογές του συγγραφέα μπορεί να εκπλήξουν κάποιους. Στην κορυφή της ιεραρχικής κλίμακας βρίσκεται όχι ο Ιησούς ή ο Μαρξ, αλλά ο Μωάμεθ. Τα επιχειρήματα θα πείσουν ορισμένους αναγνώστες και θα προκαλέσουν κάποιους άλλους, όμως όλοι - είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί του - θα διαπιστώσουν ότι η μεθοδολογία του είναι όχι μόνο επιμορφωτική αλλά και ψυχαγωγική.