Λεξικό εθνών, εθνοτήτων, λαών - Volf, Josef (Επικαιρότητα, 1994)
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες μιας σημαντικής έξαρσης εθνολογικών προβλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίζονται τυχαία. Έχουν τις δικές τους ιστορικές, φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές καταβολές, που πολλές φορές χάνονται στα βάθη των αιώνων, παραμένοντας για μικρό ή μεγάλο διάστημα σε λανθάνουσα κατάσταση μέχρι τη νέα έκρηξη. Μια τέτοια έκρηξη, που συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τυφλή βία, συντελείται στις μέρες μας και οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές του γεωπολιτικού χάρτη στον πλανήτη, αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως η εθνογένεση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κλειστό ιστορικό κεφάλαιο και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατή η δημιουργία ή η εξαφάνιση ενός έθνους ή μιας εθνότητας με την έκδοση νομοθετικών διαταγμάτων. Πόσα έθνη, εθνότητες, εθνογραφικές ομάδες υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη μας ή έχουν εξαφανιστεί; Από πού κατάγονται και ποια ήταν η ιστορική τους εξέλιξη; Πώς ονομάζονται; Ποια γλώσσα μιλούν; Ποια είναι τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά; Με ποιους συγγενεύουν; Μια συνοπτική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο αυτό, στο οποίο περιγράφονται πάνω από 700 έθνη, εθνότητες, εθνογραφικές ομάδες και αναφέρονται πάνω από 1.500 φυλές σύγχρονες ή παλαιότερες που με την παρουσία τους σηματοδότησαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας.