Και σαν σκιές επιστρέφουμε - Taibo, Paco Ignacio, 1949- (Άγρα, 2005)
Το 1991 ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ έγραψε τη Σκιά της σκιάς, ένα βιβλίο για τέσσερις άνδρες που κατά το 1922 συναντιούνται παίζοντας ντόμινο στο μπαρ ενός ξενοδοχείου στην Πόλη του Μεξικού: ένας ποιητής που κερδίζει τα προς τα ζην γράφοντας διαφημίσεις για φαρμακευτικά προϊόντα, ένας ριζοσπάστης Κινεζομεξικανός συνδικαλιστής, ένας δικηγόρος που αναλαμβάνει πόρνες και ένας δημοσιογράφος που καλύπτει στην εφημερίδα του το αστυνομικό ρεπορτάζ. Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία, το αστυνομικό μυθιστόρημα μετατρέπεται σε μια ιστορία διεθνούς συνωμοσίας. Στο Και σαν σκιές επιστρέφουμε ξανασυναντάμε τους άνδρες αυτούς σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, το 1941. Πολλά έχουν αλλάξει και στον κόσμο. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, ενώ ο πλανήτης περιμένει την αναπόφευκτη εμπλοκή των ΗΠΑ. Γερμανοί πράκτορες συρρέουν στην Πόλη του Μεξικού, προσπαθώντας να προσεταιριστούν τον νότιο γείτονα της Αμερικής για λογαριασμό του Αξονα. Το Και σαν σκιές επιστρέφουμε κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν των τεσσάρων ηρώων, ξαναπλέκοντας αργά τα νήματα των ιστοριών τους. Με ιλιγγιώδες και ξεκαρδιστικό ύφος, ο Τάιμπο ΙΙ καταφέρνει μια τέλεια σύνθεση λογοτεχνικών ειδών (αστυνομικό, ιστορικό και περιπετειώδες μυθιστόρημα), μέσα από την πρωτότυπη οπτική του για τον κόσμο και τη λογοτεχνία: «Όταν η ζωή γίνεται βαθιά ασυνάρτητη, έρχεται το μυθιστόρημα να την επιδιορθώσει».