Η κόκκινη γαρδένια - Bovier, Louise de (Διαδρομή στη σύγχρονη λογοτεχνία, 2002)
Μια μυστηριώδης γυναίκα αφήνει το λεπτό της άρωμα να μεθύσει το Παρίσι του 1900. Όταν την ανακάλυψε ο Πικάσο, έγινε η μούσα των ζωγράφων. Το γυμνό κορμί της είναι η «Κόκκινη Γαρδένια», ο πολυσυζητημένος πίνακας της εποχής. Όλο το ΄Παρίσι υποκλίνεται στην ομορφιά της. Όμως εκείνη χάρισε την καρδιά της μόνο σε έναν. . . ο έρωτάς τους, προκλητικός, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στη ζωή τους και έγραψε την πιο φλογερή ιστορία. . .Είναι μια αξεπέραστη μνημειώδης ιστορία αγάπης.