Ερωτευμένη με τον Τσε - Menendez, Ana, 1970- (Ωκεανίδα, 2004)
Το δεύτερο αυτό βιβλίο της Κουβανής δημοσιογράφου Άνα Μενέντες, (το πρώτο της, η συλλογή διηγημάτων "In Cubα I was a german shepherd", γνώρισε σημαντική επιτυχία και έχει ήδη μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες) είναι μια ολοζώντανη αναβίωση της επαναστατικής Κούβας, των ελπίδων και των απογοητεύσεων, της έξαρσης και του τρόμου εκείνης της εποχής. Είναι επίσης μια ερωτική φαντασίωση και μια ματιά στην προσωπική ζωή μιας θρυλικής φυσιογνωμίας, του χαρισματικού επαναστάτη Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα. Στο σύγχρονο Μαϊάμι, μια νεαρή Κουβανέζα ψάχνει μάταια να βρει τα ίχνη της μητέρας της, που δεν τη γνώρισε ποτέ. Το μόνο που ξέρει για το δικό της παρελθόν είναι πως την πήρε μαζί του ο παππούς της όταν έφυγε από την Κούβα στα ταραγμένα χρόνια του 1960 κι ότι είχε καρφιτσωμένο στο ζιπουνάκι της ένα χαρτί με μερικούς στίχους του Πάμπλο Νερούδα. Το μυστηριώδες δέμα με γράμματα και φωτογραφίες που παίρνει μια μέρα ταχυδρομικά την οδηγεί πίσω στην Αβάνα. Εκεί, συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με όσες πληροφορίες καταφέρνει να μαζέψει, ανασυνθέτει τη ζωή της μητέρας της και το φλογερό νεανικό της έρωτα για τον Τσε. Επιπλέον, στο βιβλίο περιλαμβάνονται και 13 φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, που αποτελούν μέρος της πλοκής.