Στραβαγκάντζα. - Hoffman, Mary, 1945- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2004)
Φαντάσου πως από τη μια στιγμή στην άλλη από κει που είσαι άρρωστος και ακίνητος στο κρεβάτι, έχεις μεταφερθεί σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από απάτη και δόλο, συνωμοσίες και ραδιουργίες, πολυτέλεια και χλιδή. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Λυσιέν, ο οποίος συγκλονισμένος διαπιστώνει ότι είναι ένας «Στραβαγκάντε», ένας Περιπλανητής ? ότι δηλαδή μπορεί, χάρη σε ένα μαγικό αντικείμενο που έχει στην κατοχή του, να ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο. Και δεν είναι μόνο αυτό: φαίνεται πως σε τούτο τον καινούριο κόσμο όπου βρέθηκε φέρει αυτός ακέραιη την ευθύνη για τη σωτηρία της πόλης, για τη σωτηρία της Μπελλέτσα από την καταστροφή..