Το λευκό κάστρο - Pamuk, Orhan, 1952- (Ωκεανίδα, 2005)
Ένας νεαρός Βενετός αστρονόμος αιχμαλωτίζεται από Τούρκους πειρατές στο δρόμο του για τη Νάπολη και καταλήγει σκλάβος ενός Τούρκου λόγιου, που στο πρόσωπό του ανακαλύπτει μια πολύτιμη πηγή γνώσης για τα επιστημονικά επιτεύγματα της Δύσης. Κι ενώ οι ζωές των δυο αντρών συνδέονται αξεδιάλυτα και οι ταυτότητές τους συγχέονται όλο και πιο πολύ, αφέντης και σκλάβος θα βρεθούν μαζί στο στρατό του Σουλτάνου, σ' ένα ταξίδι που τελικά θα τους οδηγήσει στο Λευκό Κάστρο. Το τρίτο μυθιστόρημα του σημαντικότερου σύγχρονου Τούρκου συγγραφέα (το πρώτο του που μεταφράστηκε στ' αγγλικά), για το οποίο η εφημερίδα The New York Times Book Review έγραψε "ένα νέο αστέρι γεννήθηκε στην Ανατολή", ενώ η διεθνής κριτική δεν δίστασε να παραλληλίσει το συγγραφέα του με τους Καλβίνο, Έκο, Μπόρχες, Μάρκες (The Observer), αλλά και τον Προυστ (άρθρο του John Updike στον New Yorker).