Θάνατοι στην Πομπηία : οι έρευνες του Πόπλιου Αυρήλιου - Comastri-Montanari, Danila (Σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας, 2004)
Στην αρχαία Ρώμη του 1ου αιώνα μ.Χ., ο συγκλητικός Πόπλιος Αυρήλιος Στάτιος - ο διασημότατος πλέον πρωταγωνιστής όλων των "λατινικών αστυνομικών μυθιστορημάτων" της Ντανίλα Κομάστρι Μοντανάρι - τρέφει μια αχόρταγη περιέργεια για τα αινίγματα. Πεισμένος επικούρειος, αυτός ο αμετανόητος γόης θέτει πρόθυμα τη διαίσθησή του στην υπηρεσία των φίλων του, για να εμποδίσει εγκλήματα, εκδικήσεις και συνωμοσίες. Μαζί με τον Κάστορα, έναν πανούργο και αυθάδη Έλληνα δούλο, και την εκκεντρική Πομπονία, περιφέρει τη λευκή του τήβεννο στην επικράτεια μιας όχι και τόσο ειρηνικής Pax Romana.