Θράκες : εικαστικές μαρτυρίες από τη συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 : συμβολή στην εικονογραφία του αγώνα και στη διδακτική της τοπικής ιστορίας - Βαμβακίδου, Ιφιγένεια (Εθνικά ζητήματα. Ιστορία, 2000)
Το θέμα της συμμετοχής των Θρακών στην Επανάσταση του 1821 και της εικαστικής καταγραφής της δεν έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί συνολικά. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια συνολικής θεώρησης της θρακικής αγωνιστικής συμμετοχής στον Αγώνα στο πλαίσιο της διδακτικής της τοπικής ιστορίας και της αξιοποίησης του ιστορικού εικαστικού υλικού που την αναπαριστάνει.