Ο Ποπολάρος και άλλα διηγήματα - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Βλάσση Αφοι, 1984)
Πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο ο "Αντάρτης". Ο Ζέππος ο Πεμπονάρης είναι ο ποπολάρος, που μια όμορφη αρχοντοπούλα, η κοντεσσίνα Ελδά τον μεταχειρίζεται απάνθρωπα, απάνω κάτω σα σκυλί. Έτσι στην ψυχή του πληγωμένου ποπολάρου ξυπνά όλο το μίσος της τάξης του, για να αρχίσει μια πάλη - μια άγρια μάχη, ένα επεισόδιο στο μεγάλο, τον προαιώνιο πόλεμο των τάξεων. . . (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)