Η τρίμορφη Γυναίκα - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Βλάσση Αφοι, 1984)
Μια νεαρή Αθηναία, η Νίτσα Γαζέλη, ένα αισθαντικό πλάσμα με τις ορμές της νιότης, και τη χαρά της ζωής, διεκδικεί με κάθε μέσο την ελευθερία της. Θέλει να βγαίνει μόνη της, να πηγαίνει όπου θέλει, να συναναστρέφεται όποιον θέλει και να γυρίζει στο σπίτι της ό,τι ώρα θέλει πηγαίνοντας ενάντια στην κοινωνία και στα ήθη του καιρού της. Και ξέρουμε πως η κοινωνία ακόμη κι όταν νικιέται και αλλάζει από τους καινοτόμους, τους εκδικείται.