Θρησκειολογικό λεξικό - Μπέγζος, Μάριος Π., 1951- (Θρησκειολογία ;, 2000)
Η θρησκεία δεν ανήκει στους θρήσκους αλλά σε όλους τους ανθρώπους, πιστούς και απίστους, δυσπίστους ή ολιγοπίστους. Οι θρήσκοι ανήκουν σε μια από τις διαθέσιμες μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας πίστεις, αλλά η θρησκεία η ίδια δεν αποτελεί κτήμα κανενός θρησκευόντος ατόμου. Το θρησκευτικό φαινόμενο είναι ανοικτό σύστημα που ανταλλάσσει ενέργεια με το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον του, έχει τη δική του δυναμική και υπόκειται σε εξελίξεις. Η θρησκεία είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού της ανθρωπότητας, αποτελεί ένα φαινόμενο της ιστορίας και ανήκει στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ είναι ένα ευσύνοπτο βοήθημα, χωρίς θρησκευτική δέσμευση, ομολογιακή ένταξη ή θεολογική εξάρτηση. Δεν πρόκειται για ''θρησκευτικό'' βιβλίο ούτε για ''θρησκευτικό'' λεξικό. Οι συντάκτες του είναι όλοι ανεξαιρέτως συντοπίτες μας, νέοι στην ηλικία άνθρωποι, εξειδικευμένοι θρησκειολόγοι, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι. Τα λήμματα διακρίνονται για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχουν, τη σαφήνεια του ύφους και τη συντομία. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)