Global novel : το μυθιστόρημα του κόσμου - Διβάνη, Λένα, 1955- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2003)
Η Τερέσα Αλμένδρος ετοιμάζεται να παντρευτεί τον αγαπημένο της Χουάν Μαρίνο Σαλαβέρι, γιο ενός πρώην επαναστάτη και νυν δικτάτορα της χώρας της. O γάμος όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρεθεί ο πατέρας της, ένα σχεδόν μυθικό πλέον πρόσωπο που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι χρόνια και που κανένας από τότε δεν έχει δει. Η Τερέσα θα ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι -Τυνησία, Ελλάδα, Oλλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Σκοτία- για να τον βρει, με ανάμεικτα συναισθήματα και απροσδιόριστες διαθέσεις. Στην οδύσσειά της αυτή θα ζήσει τις πιο περίεργες καταστάσεις, θα γνωρίσει αδίστακτους σπιούνους και ρομαντικούς επαναστάτες, θα βιώσει αναπάντεχους έρωτες και άγριους θανάτους, θα κάνει βουτιές σ' ένα παρελθόν που δεν της ανήκει και θα ονειρευτεί ένα μέλλον που δεν ξέρει αν θα γίνει ποτέ δικό της. Γύρω της ένας κόσμος σε σύγχυση, ένας κόσμος που πίστεψε στην επανάσταση και βρέθηκε να παλεύει με την τρομοκρατία ή τον αυταρχισμό, ένας κόσμος που δεν μπορεί πλέον να χωρέσει τις μεγάλες ιδέες ούτε τις μεγάλες ηρωικές μορφές. Ένα μοναδικό μυθιστόρημα γραμμένο από 14 γνωστούς συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο με τη μέθοδο της σκυταλοδρομίας. Ένα λογοτεχνικό παιχνίδι στο οποίο συμβιώνουν αρμονικά συγγραφείς διαφορετικών ηλικιών και λογοτεχνικών προθέσεων, με διαφορετικά στυλ γραφής και διαφορετικές ιδεολογίες, που φέρνει τον αναγνώστη μπροστά σε απανωτές εκπλήξεις και ανατροπές, μέχρι το τελικό, απρόσμενο φινάλε. Βασισμένο σε μια πρόταση του Γιώργου Σκούρτη, το Global Novel έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμβολή της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας.